АНТИЧНІСТЬ В ЛІРИЦІ ЮРІЯ КЛЕНА: ДЗЕРКАЛО І ЗАДЗЕРКАЛЛЯ

Автор(и)

  • Oksana Galchuk

Ключові слова:

античний текст, рецепція, інтерпретація, стилізація, інтертекстуальність

Анотація

У статті аналізується античний інтертекст лірики Юрія Клена, особливість рецепції якого зумовлена синтезом неокласичного та неоромантичного в поетичному стилі автора. Окрім традиційних для неокласики ремінісценцій та алюзій античного тексту з метою моделювання культурологічного «дзеркала», у якому відображається сучасний світ і людина, у ліриці Юрія Клена натрапляємо й на створене на основі іронічного переосмислення і стилізації «задзеркалля». Його визначаємо як властиву неоромантичній моделі трансформації античності ігрову стратегію митця.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографія автора

Oksana Galchuk

доктор філологічних наук

Посилання

Борецький Л. Християнські мотиви та античні образи в поезії Юрія Клена / Л. Борецький // Класична спадщина і сучасне художнє мислення / Збірник наукових праць до 60-річчя М. І. Борецького. – Дрогобич-Черкаси : Коло, 2001. – С. 158 – 169.

Дзюба І. Юрій Клен – «неокласик» чи «посткласик» / І. Дзюба // Сучасність. – 2009. – № 8. – С. 79 – 101.

Зеров М. Твори : У 2-х т. / М. Зеров. – Т. 1 : Поезії. Переклади. – К. : Дніпро, 1990. – 843 с.

Клен Ю. Вибране / Ю. Клен; [упор., авт. передм. та приміт. Ю. І. Ковалів]. – К. : Дніпро, 1991. – 461 с.

Клен Ю. Твори : У 4-х т. / Ю. Клен. – Т. 1. – Нью-Йорк, 1992. – 286 с.

Ковалів Ю. Прокляті роки Юрія Клена // Клен Ю. Вибране : [упоряд., авт. передм. та приміт. Ю.І. Ковалів] / Ю. Ковалів. – К. : Дніпро, 1991. – С. 3 – 23.

Ласло-Куцюк М. Шукання форми : Нариси з української літератури ХХ століття / Магдалина Ласло-Куцюк. – Бухарест : Критеріон, 1980. – 328 с.

Шалагінов Б. Зарубіжна література: від античності до початку ХІХ сторіччя : Історико-естетичний нарис / Б. Шалагінов. – К. : Вид. дім «Києво-Могилянська академія», 2004. – 360 с.

Downloads


Переглядів анотації: 398

Опубліковано

26.06.2014

Як цитувати

Galchuk, O. (2014). АНТИЧНІСТЬ В ЛІРИЦІ ЮРІЯ КЛЕНА: ДЗЕРКАЛО І ЗАДЗЕРКАЛЛЯ. Синопсис: текст, контекст, медіа, (2 (6). вилучено із https://synopsis.kubg.edu.ua/index.php/synopsis/article/view/92

Номер

Розділ

Історія літератури як структура