Утопія С. Подолинського та її відгомін в українській літературі

Автор(и)

  • Roman Tkachenko Коледж інформаційних технологій та землевпорядкування Національного авіаційного університету https://orcid.org/0000-0003-3122-3250

DOI:

https://doi.org/10.28925/2311-259x.2020.2.4

Ключові слова:

позитивізм, художньо-просвітницька література, фантастика, автотрофність, утопія

Анотація

У статті йдеться про зв’язки С. Подолинського з українською літературою, а саме про його художньо-просвітницькі та публіцистичні праці, наукові дослідження, що засвідчують світоглядні принципи тієї доби, створюють додатковий пояснювальний контекст літературного процесу, а також про вплив ідей ученого на художню літературу. Об’єктом вивчення стали головним чином такі тексти мислителя, як «Парова машина» і «Праця людини та її відношення до розподілу енергії». Актуальність дослідження вбачаємо у необхідності всебічного осмислення так званого народництва, яке у своїх окремих зразках виходило за рамки провінційності та інтелектуальної обмеженості, засвідчуючи зв’язок з мистецтвом наступної епохи. Визначальним наразі є усталений у вітчизняному літературознавстві культурно-історичний метод. Новизна розвідки полягає у зміщенні фокусу уваги на маловідомі постаті і маргінальні жанри української літератури. Зацікавлення постаттю С. Подолинського, що переросло з часом в окремий напрям міждисциплінарних студій припадає на періоди національного відродження у ХХ ст. Донедавна найбільше писали про нього історики та економісти. Однак нові дані і підходи засвідчують недооцінений упродовж десятиліть масштаб особистості українського мислителя. Вважаємо за потрібне зосередитись, по-перше, на жанровій специфіці белетризованої брошури «Парова машина» і, по-друге, на пошукові відгомону ідей ученого в українському письменстві к. ХІХ – першої третини ХХ ст. Стверджується, що ідеї С. Подолинського, зокрема про автотрофність людства, а також композиційні й жанрові новації могли вплинути на становлення наукової та соціальної фантастики в українській літературі. З нашого погляду, запропонована проблематика містить перспективу подальшого опрацювання, зокрема потребує додаткової аргументації гіпотеза про зв’язок між футурологічними прогнозами С. Подолинського та ідейно-художнім змістом новели Панаса Мирного «Сон», роману В. Винниченка «Сонячна машина».

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографія автора

Roman Tkachenko, Коледж інформаційних технологій та землевпорядкування Національного авіаційного університету

Доктор філологічних наук

Посилання

Chesnokov, V. (2006). Sergey Andreevich Podolinskiy, 1850–1891. Moscow: Nauka.

Drahomanov, M. (1970). Avstro-ruski spomyny (1867–1877) [Austro-Russian memories (1867–1877)]. Literaturno-krytychni pratsi (Vol. 2, pp. 151–288). Kyiv: Naukova dumka.

Koznarskyi, T. (1994). Utopia and anti-utopia in V. Vynnychenko's novel “Sun Machine” (“Soniachna Mashyna”). (Master's thesis , University of Alberta, Edmonton).

Lysiak-Rudnytskyi, I. (1994). Istorychni ese [Historical essays]. Vol. 1. Kyiv: Osnovy.

Podolinskiy, S. (2005). Trudchelovekaiegootnosheniekraspredeleniyuenergii [Human work and its relation to energy distribution]. Mosсщц: Belyie Alvy.

Podolynskyi, S. (1878). Zhyttia i zdorovia liudei na Ukraini [Life and health of people in Ukraine]. Zheneva.

Podolynskyi, S. (1880). Remesla i fabryky na Ukraini [Crafts and factories in Ukraine]. Zheneva: Pechatnia «Rabotnyka» i «Hromady».

Podolynskyi, S. (1990). Vybrani tvory [Selected works]. Monreal: Ukrainske istorychne tovarystvo.

Podolynskyi, S. (2002). Lysty ta dokumenty [Letters and documents]. Kyiv: TsDIA Ukrainy.

Ukrainka, Lesia. (1975–1979). Utopiia v beletrystytsi [Utopia in fiction]. Zibrannia tvoriv (Vol. 8, pp. 155–198). Kyiv: Naukova dumka.

Ushkalov, L. (2016). Realizm — tse eskhatolohiia: Panas Myrnyi [Realism is eschatology: Panas Myrnyi]. Kharkiv: Maidan.

Zerov, M. (2007). “Soniachna mashyna” yak literaturnyi tvir [“The Sun Machine” as a literary work]. Ukrainske pysmenstvo XIX st. Vid Kulisha do Vynnychenka (narysy z novitnoho ukrainskoho pysmenstva) (pp. 432–452). Drohobych: Vidrodzhennia.

Downloads


Переглядів анотації: 270

Опубліковано

30.06.2020

Як цитувати

Tkachenko, R. (2020). Утопія С. Подолинського та її відгомін в українській літературі. Синопсис: текст, контекст, медіа, 26(2), 42–47. https://doi.org/10.28925/2311-259x.2020.2.4

Номер

Розділ

Доба народництва: простір інтерпретації