Українські науково-популярні блоги на платформі YouTube: особливості функціонування

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.28925/2311-259x.2023.3.10

Ключові слова:

блог, блогосфера, науково-популярний блог, YouTube, підписники

Анотація

Об’єктом дослідження є науково-популярні блоги — специфічний напрям інтернет-комунікації, спрямований на поширення в суспільстві наукових знань у доступний для сприйняття спосіб. Актуальність дослідження зумовлена активним розвитком української блогосфери науково-популярного спрямування і потребою виявити та проаналізувати головні тенденції в цій сфері. Мета статті полягає в аналізі блогосфери науково-популярного характеру на прикладі блогів на платформі YouTube. Методика дослідження теми охоплює соціально-комунікаційний, аксіологічний підходи, а також статистичні методологічні прийоми. Контент-аналіз, синтез та узагальнення є основними методами, які були використані у процесі наукового дослідження. Новизна статті полягає у виокремленні особливостей блогів з аудіовізуальними й текстовими можливостями для створення науково-популярного контенту, а також у розкритті специфіки і тенденцій функціонування блогів науково-популярного спрямування.

У результаті дослідження зроблено висновок, що блоги, у яких можна використовувати аудіовізуальну й текстову складову, є найзручнішим засобом творення науково-популярного контенту. Власне, це відповідає запитам сучасного споживача інформації.

На основі рейтингування та контент-аналізу з’ясовано, що найбільшою популярністю користується історична тематика, дещо меншою — природничі науки, астрологія та медицина і психологія. Зокрема, до десятки популярних блогів входять такі: «Імені Т. Г. Шевченка», «Історія без міфів», «Клятий раціоналіст», «WAS: Популярна історія», «Цікава наука», «Історія для дорослих», «Твоя підпільна гуманітарка», «Хмаринка Science», «Всесвіт UA», «Пітятко».

На основі проаналізованих науково-популярних блогів виокремлено такі тенденції: подача матеріалу в блогах має ознаки авторських журналістських програм; використання історичних методів науки; використання у своїх матеріалах (у їхніх назвах, на обкладинках чи й у самих відео) емоційно забарвленої лексики, суб’єктивних суджень та інших художніх прийомів; особливості цитування джерел інформації, використаних у блозі, різняться в блогах різної тематики (зазначення їх в описі здебільшого відсутні в матеріалах на історичну тематику, але наявні в решті досліджених блогів).

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографії авторів

Оксана Гоцур, Національний університет «Львівська політехніка»

Кандидат наук із соціальних комунікацій, доцент кафедри журналістики та засобів масової комунікації 

Дмитро Спорняк, Національний університет «Львівська політехніка»

Магістр кафедри журналістики та засобів масової комунікації 

Downloads


Переглядів анотації: 87

Опубліковано

31.10.2023

Як цитувати

Гоцур, О., & Спорняк, Д. (2023). Українські науково-популярні блоги на платформі YouTube: особливості функціонування. Синопсис: текст, контекст, медіа, 29(3), 226–232. https://doi.org/10.28925/2311-259x.2023.3.10

Номер

Розділ

Медіа та віртуальна реальність