Містичні та монотеїстичні мотиви і відображення найдавнішого світогляду Китаю у давньокитайській «Книзі пісень»

Автор(и)

  • Yaroslav Shcherbakov Київський університет імені Бориса Грінченка, інститут філології,кафедра східних мов і перекладу http://orcid.org/0000-0001-9396-8464

DOI:

https://doi.org/10.28925/2311-259x.2018.4.2

Ключові слова:

Книга пісень, Китай, містичні мотиви, давній світ, Небо, Небесний владика, небесний імператор, конфуціанство

Анотація

У запропонованому дослідженні розглянуто тематику монотеїстичних та містичних мотивів у давньокитайській «Книзі пісень», а також історичні обставини її генези, включно з гіпотетичною реконструкцією давньокитайських вірувань та інтелектуальної атмосфери досліджуваного періоду. У статті розкрито ключові релігійні теми давньокитайської поетики, особливу увагу приділено розділам од та гімнів. Мета розвідки – розкрити відображення найдавніших елементів нематеріального (філософського та релігійного) світогляду Китаю в поетичних творах «Книги пісень» та проаналізувати виявлені в її одах та гімнах містичні мотиви.  Ключову увагу приділено концепту Неба як відображенню найвищої містичної сили в давньокитайській літературі та ролі культу Неба. Висвітлено образ  Верховного владики Верхнього неба  як  персоніфікацію небесних сил, який у давньокитайській «Книзі пісень» виступає у ролі правителя світу. Актуальність статті полягає у комплексному аналізі структури «Книги пісень» та історії наявної на сьогодні її версії  («Мао Ши»), зокрема систематизації всіх гімнів та пісень, що включають в себе містичні мотиви, а також розгляді монотеїстичного компоненту класичної давньокитайської культури.

«Книга пісень» містить ключові монотеїстичні мотиви  культу Неба та Небесного імператора, легенди про контакт давньокитайських князів з вищими небесними силами, Небесним імператором, що є джерелом монотеїстичних та теїстичних вірувань у культурі давнього Китаю. Поезія «Книги пісень» значно вплинула на подальший розвиток китайської літератури, літератури країн Далекого Сходу, Центральної та Південно-Східної Азії. Вивчення зазначених впливів є перспективним у контексті подальшого наукового пошуку в цій царині.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографія автора

Yaroslav Shcherbakov, Київський університет імені Бориса Грінченка, інститут філології,кафедра східних мов і перекладу

кандидат філологічних наук

Посилання

REFERENCES (TRANSLITERATED)

Alimov, I. (2014). Istorija kitajskoj klassicheskoj literatury s drevnosti i do XIII veka. Pojezija, proza. St. Petersburg: Peterburgskoe Vostokovedenie. (in Russian)

Vasil’ev, L. (1989). Problemy genezisa kitajskoj mysli (formirovanie osnov mirovozzrenija i mentaliteta). Moscow: Glavnaja redakcija vostochnoj literatury. (in Russian)

Evsjukov, V. (1988). Mifologija kitajskogo neolita. Novosibirsk: Nauka. (in Russian)

Kravtsova, M. (1994). Pojezija Drevnego Kitaja: Opyt kul'turologicheskogo analiza. Antologija hudozhestvennyh perevodov. St. Petersburg: Peterburgskoe Vostokovedenie. (in Russian)

Fedorenko, N. (1978). Drevnie pamjatniki kitajskoj literatury. Moscow: Nauka. (in Russian)

Fedorenko, N. (1956). Kitajskaja literatura. Ocherki po istorii kitajskoj literatury. Moscow: Goslitizdat. (in Russian)

Fedorenko, N. (1958). «Shiczin» i ego mesto v kitajskoj literature. Moscow: IVL. (in Russian)

Shtukin, A. (Trans.). (1987). Shiczin. Kniga pesen i gimnov. Moscow: Hudozhestvennaja literatura. (in Russian)

Janshina, E. (1984). Formirovanie i razvitie drevnekitajskoj mifologii. Moscow: Nauka. (in Russian)

Zhèngzhènduó. (2009). Chātú běn zhōngguó wénxué shǐ.Shàng. Beijing: Dāngdài shìjiè chūbǎn shè. (in Chinese)

Zhèngzhènduó. (2009). Chātú běn zhōngguó wénxué shǐ. Xia. Beijing: Dāngdài shìjiè chūbǎn shè. (in Chinese)

Jīng hóng, & Guō yīngdé (2008). Zhōngguó gǔdài wénxué shǐ. Běijīng: Běijīng shīfàn dàxué, (in Chinese)

Ling, G. P. (Trans.). (2007). Shījīng. Zhèngzhōu: Zhōngzhōu gǔjí chūbǎn shè. (in Chinese)

Kartyna svitu, yiyi vyznachennya ta oznaky. Retrieved from https://stud.com.ua/90293/kulturologiya/kartina_svitu_viznachennya_oznaki. (in Ukrainian)

Downloads


Переглядів анотації: 708

Опубліковано

26.12.2018

Як цитувати

Shcherbakov, Y. (2018). Містичні та монотеїстичні мотиви і відображення найдавнішого світогляду Китаю у давньокитайській «Книзі пісень». Синопсис: текст, контекст, медіа, (4(24), 10–22. https://doi.org/10.28925/2311-259x.2018.4.2

Номер

Розділ

Історія літератури як структура